NIEUWS

De participatieladder als meetinstrument.

De jobcoaches/trajectbegeleiders van ons team Ambitie ondersteunen mensen met niet aangeboren hersenletsel en/of een lichamelijke beperking, die graag willen werken. Ingrid Stellenboom is één van hen.

“We maken in ons werk gebruik van de Participatieladder. Dit is een meetinstrument om zichtbaar te maken op welk niveau mensen kunnen meedoen in de samenleving en de arbeidsmarkt. Voor iedereen is dat anders, afhankelijk van iemands wensen, capaciteiten en ontwikkelmogelijkheden.

Met de Participatieladder kunnen we visueel maken waar iemand zich nu bevindt en waar deze persoon graag naar toe wil. Samen bekijken we welke stappen gezet kunnen worden om de kansen te vergroten en het beoogde doel te bereiken. Zo kan iedereen meedoen op het eigen niveau.” 

De Participatieladder bestaat uit verschillende treden, van geïsoleerd leven tot betaald werk zonder ondersteuning (zie de afbeelding).

Meer weten over het werk van het team Ambitie? Neem gerust contact op via jobcoaching.ambitie@swzzorg.nl

Leg de link met hersenletsel

Hersenletsel heeft bijna altijd gevolgen voor iemands werk. Mensen kunnen duidelijke en vaak zichtbare gevolgen hebben zoals gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht, epilepsie, pijn of problemen met taal en zicht. Dat er dan aanpassingen nodig zijn op de werkplek wordt als vanzelfsprekend gezien. Anders is het als het gaat om de onzichtbare gevolgen van hersenletsel.

In deze video legt Coen van Bennekom, bijzonder Hoogleraar in de Revalidatie en Arbeid uit waar mensen met NAH zoal tegenaanlopen.

werken met hersenletsel

Lancering brochure: ‘Hersenletsel en re-integratie naar werk’ 

Na hersenletsel kan re-integratie naar werk een lastig traject zijn. Met soms grote persoonlijke gevolgen. Doelgroepgerichte en vroegtijdige informatie helpt. Daarom ontwikkelden we deze brochure. Deze helpt mensen met hersenletsel en naasten op weg. De brochure is als PDF gratis beschikbaar op werkenmethersenletsel.nl of te bestellen in de webshop van Patiëntenvereniging hersenletsel.nl. Zowel voor de doelgroep als voor professionals die mensen in de eerste fase begeleiden.

Erkenning als jobcoachorganisatie

Ambitie begeleidt al jaren mensen naar en op werkervaringsplekken en vrijwilligersplekken. Uit deze plekken kwamen ook regelmatig vaste bestaalde werkplekken uitvoort. We hebben het altijd als een gemis ervaren dat we dan niet onze expertise op deze werkplekken konden voortzetten.

We hebben afgelopen jaar de erkenning aangevraag als jobcoach organisatie en deze is ook toegekend per 4 februari 2022.

Mocht je dus een jobcoach nodig hebben op de werkplek met de expertise op NAH dan kan vanaf nu ook ambitie SWZ worden benaderd.  Dit kan via onze contactpagina. 

Mark heeft een nieuw contract

Vandaag een leuk artikel gelezen in de omroep meierij. Een cliënt van ambitie heeft een nieuw contact gekregen bij Kanters afvalwatertechniek in Veghel. Fijn als er een goede match is tussen bedrijf en onze cliënten.

https://www.omroepmeierij.nl/omroepmeierij/mark-kreeg-een-vast-contract-in-coronatijd

Mark kreeg een vast contract in coronatijd | Omroep Meierij

Mark kreeg een vast contract in coronatijd

Redactie Op: Laatste update:

VEGHEL – Gebrek aan stageplaatsen in het mbo, bedrijven die door de coronacrisis afscheid moeten nemen van medewerkers en de detailhandel die in zwaar weer verkeert. De coronacrisis raakt Meierijstad hard. Toch gaf Kanters afvalwatertechniek in Veghel Mark Lucius een vast contract in deze roerige tijden.

Dat vaste contract is voor Mark héél belangrijk. “Ik heb een energiebeperking en kan daardoor niet volledig werken. Daarnaast is het voor mij belangrijk dat er duidelijkheid en structuur op mijn werk is en dat ik een rustige werkplek heb. Na mijn administratieve opleiding wilde ik dolgraag werken. Ik kreeg twee jaar geleden bij Kanters een werkervaringsplaats. Sinds kort is dat omgezet in een vast contract.”

Aanwinst

Mark is enorm blij met zijn baan. Algemeen directeur Léon Kanters is minstens zo blij met Mark. “Veel van onze opdrachtgevers verwachten dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek bieden. Soms is dat een verplichting, maar dat voelt voor ons echt nooit zo. Mark is gewoon een welkome aanvulling op ons team. Hij zorgt dat alle dossiers tiptop in orde zijn en dat er geen klussen blijven liggen. Hij regelt onder meer dat alle gegevens en foto’s die onze monteurs bij projecten maken in het dossier komen. Daarmee zijn we altijd actueel: intern, maar ook naar onze opdrachtgevers toe. Daarnaast maakt Mark op dit moment een ‘interne webshop’ waarmee onze monteurs tijdig de juiste materialen kunnen bestellen en ophalen. Dat gaat ons veel tijd en gedoe schelen. Het maken van de webshop is een flinke klus en we hebben al zoveel werk! Mark zorgt ddat dit project ook echt van de grond komt. Hij fotografeert alle onderdelen en zorgt voor een goede bestelling. Daarmee is Mark een echte aanwinst voor ons bedrijf.”

Goede begeleiding

Wat het geheim van dit werksucces is? Een goede match, benadrukt Léon Kanters. “Iemand moet wel binnen ons team en ons bedrijf passen. Dat doet Mark helemaal. Hij is enorm gedreven in zijn werk, komt elke dag met plezier naar kantoor en voelt zich heel verantwoordelijk. Daarnaast is hij een super leuke collega. Dat we hem – net als iedereen – soms een steuntje in de rug moeten geven, is niet erg. We krijgen er enorm veel voor terug.” Juist die goede begeleiding is het geheim van het succes, vindt Mark Lucius. “Zeker in het begin was het fijn dat ik een interne vraagbaak had. Zo konden we samen bekijken wat voor mij goed werkt, zoals een Google agenda waarin ik mijn taken plan. En Kanters gaf me de tijd om in mijn eigen tempo te groeien in mijn werk. Dat gaf me zelfvertrouwen.”

Anders kijken

Voor Kanters is het bijna vanzelfsprekend om naar mogelijkheden in plaats van beperkingen te kijken. “Gemotiveerde medewerkers vind ik het allerbelangrijkste,” vat Léon Kanters samen. “Onze sector is niet hard geraakt door de coronacrisis. Sterker nog: wij hebben meer last van arbeidskrapte. Dan word je vanzelf gedwongen om op een andere manier naar invulling van werk te kijken. Dat waren we al gewend, dus waarom zou je dat in crisistijd dan veranderen? Zo zit ons bedrijf niet in elkaar.”

Bij ouders logeren

Dat Mark erg gemotiveerd is, kwam duidelijk naar voren tijdens de eerste coronagolf. Toen mocht hij officieel niet gaan werken van de zorginstelling waar hij zelfstandig woont. “De bewoners mochten niet naar dagbesteding of werk,” legt Mark uit. “Maar ik wilde juist héél graag blijven werken. Van thuis stilzitten word ik diep ongelukkig. Je kunt toch niet zomaar van je werk thuisblijven? Daarom vroeg ik het huis, mijn begeleider én het crisisteam of ik toch mocht gaan werken. Het antwoord was en bleef nee. Mijn ouders stelden toen voor dat ik tijdelijk bij hen kwam wonen, zodat ik toch kon blijven werken. Uiteindelijk heb ik drie maanden bij hen gelogeerd!” Waarop Léon Kanters concludeert: “Zo’n gemotiveerde collega is toch goud waard?”